De productie van honing.

                                                                                                                                                                                                                                                                  

 

We weten allemaal dat honing door honingbijen worden gemaakt, maar hoe word die honing nou eigenlijk gemaakt en is het dan ook echt de honing die wij op onze boterham bijvoorbeeld doen.

Als bijen op zoek gaan naar de nectar voor de honing gebruiken ze niet hun ogen maar hun antennes om de nectar op te sporen, dit doen bijen niet alleen maar samen.

Eerst vliegen de werkbijen uit om de beste bloemen te vinden, als ze de bloemen hebben gevonden gaan ze terug  naar de honingraad, door dat ze een dansje doen buiten de honingraad geven ze informatie door aan de andere bijen waar de goede bloemen zijn.

Daarna gaan ze met een groepje naar die bloemen om de nectar te halen.

Als ze de nectar in hun honing zak hebben vliegen ze terug naar de honingraad en nemen de werkbijen de nectar over en gaan ze er op kauwen, daardoor verandert de suiker die in de nectar zit in glucose en fructose, dan spuiten de bijen het in een cel en wapperen ze de nectar met hun vleugels droog.

Wat er dan overblijft is de dikke en stroperige honing, daarna word elke cel nog afgedekt en een beetje bijenwas zodat het er niet uit loopt.

Als dat gebeurt is komt daarna de imker in actie ( imker is een ander woord voor bijenhouder ), om de bijen rustig te maken spuit de imker een beetje rook in de kas, daarna legt hij een plaat op de bovenkant die naar kersen ruikt, omdat bijen niet van kersen houden vliegen ze naar de onderkant van de kas en zo kan de imker makkelijker bij de honing.

 

In een honingfabriek worden de honingraten 1 voor 1 door een machine gehaald, deze machine schaaft de waslaag van de cellen die vol met honing zitten, de laatste restjes die er nog om zitten halen ze dan met de hand weg.

Dan gaan de honingraden naar een soort centrifuge, door het ronddraaien word alle honing uit de cellen geslingerd en als dit gebeurt is wordt de honing ook nog even gezeefd.

 

Sommige bijen kasten hebben ook veel kleinere honingraten waar de honing ook zonder was gewoon blijft zitten en dan gaat de productie ook veel anders.

Eerst word de raat met een warm mes in stukken gesneden en dan komt was om de honing heen en loopt de honing er niet uit, en daarna is het klaar, je kan dan ook de honing met raat en al eten.

In 1 bijenkast word er ongeveer 3 kilo per dag gemaakt zoveel hebben bijen niet nodig dus de rest is voor ons.


Wat is een Imker.

Iemand die een imker is houdt zich bezig met het houden van bijen, voor het bestuiven van de planten en bomen maar ook voor de winning van honing en bijenwas.

Als je bijen wilt houden kan je het beste de Apis mellifera ( de normale honingbij ) en de Apis cerana ( de Aziatische honingbij ) houden.

 

Stukje geschiedenis.

Lang voordat de bijen door de mensen werd gehouden, werd de honing van wilde bijen geoogst,.

Sommige landen werd het houden in holle bomen als werk gezien, hiervoor werden dikke bomen van 4 tot 15 meter hoog

Voor het verstevigen van de honingraten werden in de holten kruizen of raten geplaatst. Voor het verzamelen van honing werden lange krappe uithollingen gebruikt.g gebruikt, waar dan de bijen door de mens gemaakte holte of in natuurlijke holte gingen leven.Egypte was de eerste die bijenteelt had uitgevonden, deze vroege vormen van bijenteelt bestonden door het vangen van bijenzwermen in uitgeholde boomstammen of aardwerkbuizen, als ze de honing dan wouden oogsten moesten ze die dan eerst kapot maken.

In Rusland vormde deze vorm van bijenhouden in de 19e eeuw een belangrijke sector van de economie.

Toen echter steeds meer bomen werden gekapt rond de plaatsen voor onder andere de landbouw, werd deze vorm van bijenhouder daar geleidelijk aan vervangen door de bijenstal.

 

Inwintering

Als bijen de winter door willen komen hebben ze een flinke voorraad energierijk voedsel nodig, hiervoor verzamelen ze de honing, maar als imker haal je natuurlijk een groot deel van die honing weg.

Om deze voorraad weer aan te vullen wordt er na de laatste honing oogst suikerwater gegeven.

Aan het eind van Augustus en begin September geeft de imker zo´n ongeveer 15 KG aan suiker opgelost in water aan de bijen, dit gebeurt dan een week lang en elke avond dat een grote portie.

 

Dit is een methode van een imker maar hij heeft er nog meer, zoals: Zwermverhindering, vorra bestrijding, koninginneteelt, maar ook hebben ze gereedschap nodig zoals een kap om hun gezicht te beschermen, handschoenen en een beroker waar rook uit komt op de bijen rustig te maken als de  imker de honingraten gaat pakken.

Hoe word je een imker.

 

Bij sommige mensen zal soms de kriebel ontstaan om zelf ook is een bijenkastje in de tuin te zetten, maar vragen zich dan wel af wat hier allemaal bij komt kijken.

Vooral de mensen die gepensioneerd zijn vragen zich dan af wat ze gaan doen in hun vrije tijd, ze gaan dan op zoek naar een leuke hobby die bij hun past.

 

Wat komt er zoal kijken als je wilt beginnen met het houden van bijen ? Bij een goede voorbereiding kun je denken aan:

  • Een beginnerscursus  bijenhouden,
  • Een bijenkast,
  • Een plek voor de bijenkast,
  • Een bijenvolk of Imme (zo noem je een bijenvolk als je wilt uitdrukken dat het één dier, één wezen is),
  • Uitrusting (pak, kap, roker, gereedschap),
  • Hoeveel tijd kost het me ?
  • Lidmaatschap van een imkersvereniging.

 

Bijen in de tuin.

Als je een klein tuintje heb of als je in een rijtjeshuis woont kan het houden van bijen in je tuin wel problemen geven, maar als je tuin wat groter is dan is het zeker weten mogelijk dat je bijen kan houden.

Als je niet wilt dat bijen laag gaan landen ( bijvoorbeeld op de grond ) dan kan je een schutting plaatsen of iets wat hoog staat dan stijgen de bijen veel sneller op.

Denk ook niet dat je buren veel meer bijen gaan zien omdat jij er hebt. 

Bijen vliegen gericht rechtstreeks naar bijvoorbeeld fruitbloesem, klavervelden, lindebomen, tamme of wilde kastanje,en gaan niet zo snel naar de buurman en daar op de viooltjes of de geraniums op zijn vensterbank zitten.

Meeste mensen denken ook dat ze gelijk een bijenstal moeten bouwen maar dit hoeft niet perse, want imkers reizen trouwens met hun bijen en dan staan hun kasten ook open en bloot in het veld. In de winter zitten de bijen dicht bijeen en een goede bijenkast kan zeker regen, sneeuw en wind trotseren.

En in de winter is het altijd mogelijk om een extra afdakje op de bijenkast te plaatsen.

 

Zelf honing maken.

 

Je kan zelf geen honing maken want dat komt 100% van bijen af, maar je kan wel andere producten van honing maken, zoals gezicht crème, lippenbalsem, en verschillende gezichtsmaskertjes, dit zijn er twee:

Honing-havermout masker:


Wat heb je nodig:

1/2 kopje havermout1/4 kopje yoghurt of volle, vette melk

2 theelepels honing

Doe de havermout in de blender of keukenmachine.Giet de honing en yoghurt of melk erbij en maak het tot één massa.Breng het aan op je gezicht en nek.Laat het zo'n 15 minuten zitten en haal het er daarna af met warm water. Dit maskertje kan je elke dag gebruiken!

 

Honing-komkommer masker:

Wat heb jedig:

Twee schijfjes komkommer

Honing

Citroensap

Prak de komkommer in een pakje, en doe dit in een pannetje op het vuur; roer het even een beetje en meng dan de honing en citroensap er bij. Dit 10 minuutjes op je gezicht smeren en je hebt weer een frisse en stralende huid!

Maar je kan honing ook gebruiken voor je thee of voor op je boterham, er zijn namelijk heel veel verschillende recepten waarbij honing een beslissend ingrediënt is.

Je kan ook zelfs hoestsiroop maken van honing

 

Hoestsiroop.

Voeg bij 30 g salie een 1/2 liter  kokend water en laat dit mengsel enkele minuten trekken.

Daarna zeven en 125 g zuivere honing toevoegen tot deze geheel is opgelost. Dan een eetlepel azijn toevoegen.

Naar believen elk uur een theelepel nemen of bij keelpijn met siroop gorgelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Maak jouw eigen website met JouwWeb