Wat zijn bijen?

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

 

De bijen ook wel Apoidea genoemd zijn insecten die behoren tot  de categorie van de vliesvleugeligen, Vliesvleugeligen betekend ook wel dat ze horen bij dieren die hele dunnen vleugels hebben, zoals hommels en wespen bijvoorbeeld.

Bijen zijn ook wel bekend om de honing die ze maken, ook verschillen ze ook van de andere vleesetende vliesvleugeligen door het dieet van stuifmeel en nectar die ze hebben.

De larven die ze krijgen leven hier ook van.

Alle vormen van bijen zijn biologisch gezien geen aparte groep, alle soorten bijen dus ook wespen en hommels behoren tot de super familie Apoidea.

 

Bijen leven soms in volken, maar er leven ook bijen allen of ze zonderen zich af van de groep, deze bijen worden ook wel solitaire bijen genoemd.

Er is beschreven dan er ongeveer 20.000 bijen op de wereld leven, maar onderzoekers denken dat dit aantal veel hoger ligt dan 20.000, want bijen leven eigenlijk in elk land behalve in de poolgebieden dan, want daar groeien geen planten waar de bijen zich mee kunnen bestuiven.


In Nederland tellen ze zo ongeveer 261 bijen voor, maar dit kan ook meer zijn/worden.

 Ze leven in alle landen waar tweezaadlobbige planten groeien,  zaadlobbige is een ander woord voor zaadplant. ( de foto hiernaast is een zaadplant waar bijen zich  mee kunnen bestuiven ) 

Bijen zijn heel erg belangrijk voor bestuiving van de planten en
hebben een grote rol voor dertig procent van al het voedsel dat geproduceerd wordt voor de 
mensen.

In Australiƫ en Nieuw Zeeland wordt de rol bij de bestuiving overgenomen door andere dieren zoals vogels, vliegen of vleermuizen.

Sommige mensen houden ook bijen dit zijn imkers, deze mensen houden bijen voor de productie van honing, dit kan maar een bij soort produceren namelijk de honingbij.

Bijen kunnen ook last krijgen van parasieten, de varromijt is hier een van, dit beestje behoort tot de groep van de spinachtige, en plant zich voort op de honingbijen.

 

De soorten en functies van bijen.

 

Bij bijen heb je verschillende soorten die in een groep leven, deze bijen heten de sociale bijen, maar je heb ook zoals ik net vertelde bijen die alleen leven, deze bijen noemen we solitaire bijen.

Je hebt drie verschillende soorten bijen: De Koningin, De Werkbij/ Werkster en je heb de Dar de mannetjes bij.

De Koningin.

In een bijen volk is er altijd maar 1 koningin aanwezig, zij is lang en slank en haar achte

De koningin hoeft niet van die bestuurlijke dingen te doen ze heeft geen invloed op wat alle bijen moeten doen, wel moet ze het volk in leven houden, dus dat wil zeggen dat ze zoveel mogelijk eitjes moet leggen, de koningin kan op een zomerdag wel 2000 eitje achter elkaar leggen.rwerk is zelfs groter dan haar vleugels, een koningin kan tussen de 3 en 5 jaar oud worden.

De Werkbij/ Werkster.

De werkbijen zorgen ervoor da de koningin blijf leven, dus deze bijen verzorgen en vertroetelen de koningin helemaal.

Uit de bevruchte eitjes die de koningin legt komen de werkbijen of werksters, deze bijen kunnen zelf geen eitjes leggen hun taak is binnen en buiten de kas  zoals: vlieggat bewaken, cellen schoonmaken, eten geven aan de larven, koningin verzorgen en het verzamelen van: nectar, stuifmeel en water.

De Dar

De darren zijn mannetjes bijen en zijn wat dikker dan alle andere bijen, de ogen van de dar zi

jn zo groot dat ze zelf boven op hun kop elkaar aanraken, de mannetjes  worden uit de onbevruchte eitjes geboren.

In een bijenkorf leven in het voorjaar zo ongeveer honderd darren, deze bijen laten zich verzorgen door de werkbijen en voeren en of doen helemaal niks in een bijenvolk.

Omdat  de darren in de winter alleen maar energie en voedsel kosten worden de darren door de werkbijen en werksters weggejaagd of gedood.

 

Je hebt niet alleen de honing bijen maar in AziĆ« komen er ongeveer 10.000 andere soorten bijen voor, zij leven meestal alleen en nestelen  in gangetjes en holletjes van hout, steen en grond.

Daar verzorgen ze de larven die ze dan krijgen, deze bijen worden ook wel de metselbij genoemd.

als een metselbij een eitje legt dan doet hij-zij dit op een mengsel van nectar en stuifmeel, dit word ook wel bijenbrood genoemd en is het voedsel voor de toekomstige bijenlarfjes.

Hier tegenaan komt een scheidingwandje, naast het wandje komt weer bijenbrood met een eitje, dit zijn een soort van kamertjes, zo komen er in elk gangetje ongeveer vier eitjes.


                    

Van de raten                                                              Tot de nieuwe bijenlarven                                        Tot de volwassen Werkenbij of Dar


Waarom zijn bijen zo belangrijk voor de wereld?

 

Het gaat helaas niet heel goed met de bijen, want in Nederland maar ook in de rest van de wereld sterven de bijen massaal uit, alleen in Nederland  staan meer dan de helft van alle wilde bijen op de rode lijst als bedreigt diersoort.

Bij de honingbij gaat het ook slecht, soms blijf er maar 30% van hun volk in leven, en de rest sterft uit.

Bijen krijgen het steeds moeilijker, en dat komt ook door de mens, mensen gebruiken bijvoorbeeld pesticiden ( dat zijn bestrijdingsmiddelen ), maken de slaapplaatsen of nesten kapot.

Maar mensen zien niet in waarom bijen zo belangrijk zijn want:

 

Bijen zijn echt onmisbaar voor de bestuiving van veel bloemen en planten, maar ook voor de bestuiving van veel fruitbomen en groentegewassen.

Bij de bestuiving word het mannelijke deel ( het stuifmeel ) van de ene plant naar het vrouwelijke deel ( de stempel ) van de andere plant gebracht

Bijen vliegen van bloem naar bloem waarbij er stuifmeelkorrels aan hun pootjes en hun lijfje blijven kleven en brengen hierdoor het stuifmeel over naar een andere bloem van dezelfde soort waardoor er bevruchting plaats kan gaan vinden.

Nadat deze bevruchting is geweest kan er vervolgens een klein vruchtje groeien, dat kan dan bijvoorbeeld een appel, komkommer of een aardbei worden.

Bij wilde bloemen is bestuiving ook van levensbelang, zonder bevruchting kunnen er namelijk geen zaden ontwikkelen waardoor de plantensoort uiteindelijk zal uitsterven. ( hiernaast zie jee een bestoven bij die dat weer aan andere bloemen door geeft)

 

Ik zij net al dat mensen een grote oorzaak zijn van bijen sterfte, zit komt omdat veel mensen bang voor bijen zijn, vooral omdat ze denken dat ze gestoken kunnen worden.

Maar bijen zijn helemaal niet agressief, ze zijn alleen agressief als ze in gevaar zijn en dan kunnen ze steken om zichzelf te kunnen verdedigen, als we ze met rust laten dan zullen de honingbij en de wilde bij niet steken, je kan ze ook van dichtbij bekijken want ze zullen zich daardoor niet bedreigt voelen, maar je moet deze kleine insectjes niet proberen te vangen want dan kunnen ze je wel steken want ze horen in de vrije natuur te leven en niet in een klein potje.

 

Je kan ook zelf iets doen om bijen te helpen dus bijvoorbeeld bij vriendelijke planten in de tuin zetten waardoor de bijen jou ook een beetje kunnen helpen om bloemen te bestuiven, maar je kan ook de bijen een plekje in je eigentuin geven door bijvoorbeeld een bijenhuisje te maken waar ze in kunnen leven, deze dingen kan je allemaal doen om zelf ook bij vriendelijker te worden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb