Waar worden bijen door bedreigt.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Rond 2003 verscheen de Rode lijst van de Nederlandse bijen, op deze lijst zijn soorten gezet die in Nederland als vermist of bedreigt worden gezien.

Dat was wel even schrikken want maar liefst 56% van de 338 bekende bij soorten in Nederland staan op deze lijst, maar liefst 35 soorten waren sinds 1970 niet meer in ons land gevonden en 83 soorten staan als ernstig bedreigd te boek.

In 2006 werd in wetenschappelijk tijdschrift Science een studie gepubliceerd naar de Nederlandse en Britse bijenfauna, hieruit bleek dat de soortenrijkdom aan bijen in de meeste Nederlandse gebieden sterk afgenomen is.

Ook bleek dat plantensoorten die door bijen worden bestoven sterker achteruit zijn gegaan dan andere plantensoorten, dit is een grote zorg voor ons allemaal.

Want geen enkel dier werkt zo hard voor ons als de bij, Appels, peren, boontjes en tomaten, ze liggen allemaal in het schap dankzij deze diertjes. Samen met de hommels bestuiven bijen meer dan 70 procent van de landbouwgewassen waarvan wij afhankelijk zijn voor ons voedsel. Diertjes om zuinig op te zijn, is daarom het devies.

Maar boeren, wetenschappers en imkers slaan de laatste jaren groot alarm over massale bijensterfte. In Europa en Noord-Amerika melden imkers al sinds eind jaren negentig ongewoon hoge sterftecijfers van hun bijenvolken. Jaarlijks overleeft 20 tot 25 % van al onze bijenvolken de winter niet. In sommige regio's sterft zelfs ruim de helft van de bijen.

 

Doe zelf wat

Iedereen kan zijn steentje bijdragen om de bij te helpen, want je kunt bijvoorbeeld veel verschillende soorten bloemzaadjes zaaien zodat de bijen deze bloemen kunnen bestuiven.

Als je veel vrije tijd hebt en je hebt ruimte in je tuin dan kan je ook je eigen bijenvolk houden, wilde bijen vinden het leuk om een bijenhotel te hebben waar ze hun eitjes dan in kunnen leggen.

Je kan die huisjes bij tuincentra halen maar als je creatief bent kan je het natuurlijk altijd zelf maken en dat is ook veel leuke om te doen, want dan kan je het ook zo maken hoe jij het het leukst vind.

Zo zie je maar dat als je een klein beetje help dat je al een groot verschil maakt voor bijensterfte, en hoeven we ons geen zorgen meer te maken over de bestuiven van de voedselproductie en het bestuiven van de bomen en planten.

 

Oorzaak

Wat ik net al vertelde was dat bijen op de rode lijst staan van bedreigde diersoorten, maar wat zijn nou de oorzaken van dit probleem en hoe kunnen we dit oplossen.

Je hebt 5 oorzaken waardoor bijen kunnen uit sterven, deze 5 zijn onder andere de Varroamijt, Nozema, vuilbroed, bestrijdingsmiddelen en eenzijdig voedsel, al deze oorzaken ga ik vertellen en daarbij vertel ik gelijk de oplossing tegen deze oorzaak.

 

Oorzaak 1:De Varroamijt

De Varroamijt word ook wel Varooa destructor genoemd, deze mijt voedt zich met het bloed van bijen en of larven, deze mijt legt zijn eitjes naast die van de bijen en als deze jonge mijten uitkomen bevestigen ze zich aan de bijenlarven.

Als de bijenlarven volwassen worden zitten er altijd mijten op hen, dat zijn er dan wel 1 of meer, ze kunnen dan blijven zitten of ze gaan naar een andere bij.

Het effect van de varroamijt is meerzijdig, hij verzwakt dan de jonge bijen, waardoor er minder uitkomen.

Hij verzwakt volwassen bijen, waardoor die minder voedsel verzamelen, daarbij brengt de mijt ziekten over door ziekten die overgebracht worden door de mijt, krijgen bijen bijvoorbeeld misvormde vleugels of raken ze verlamd.

Oplossing

Met de juiste middelen kan varroa worden bestreden.

Dit kost veel moeite en wordt alleen gedaan bij gehouden honingbijen, de bestrijding werkt niet volledig en de mijt ontwikkeld snel resistentie tegen bestrijdingsmiddelen.

 

Oorzaak 2: Nosema

Nosema is ook wel een geslacht van een parasiet , de parasieten uit dit geslacht kunnen alleen leven in de cellen van andere cellen, deze parasieten leven dan ook in het spijsverteringsstelsel van bijen.

Hierbij beschadigen ze de maagwand van de bij, de parasieten worden overgedragen in onhygiënische omstandigheden,  dus denk hierbij aan poep binnen de korf, maar ook aan niet goed schoongemaakte imkermaterialen.

Oplossing

Door imkermaterialen regelmatig te ontsmetten en de was te vervangen, kunnen de effecten van Nosema parasieten in elk geval bij gehouden bijen worden beperkt of zelfs voorkomen.

 

Oorzaak 3: Vuilbroed

Vuilbroed word veroorzaakt door verschillende dingen, het is ook wel een verzamelnaam voor verschillende infecties die de bijen dan ook kunnen aantasten.

De bacteriën worden overgedragen wanneer larven worden gevoed door een besmettelijke voedster, vuilbroed kan leiden tot de dood van larven, dwerggroei bij overlevende larven en verkleuring van de larven.

Als er niet genoeg larven gezond opgroeien, kan dit het einde van het hele bijenvolk betekenen.

Oplossing

De twee belangrijkste vormen van vuilbroed zijn Europees Vuilbroed (EVB) en Amerikaans Vuilbroed (AVB).

Europees vuilbroed is te bestrijden met antibiotica en het verwijderen van besmette raten, Amerikaans Vuilbroed is op het moment niet te bestrijden.

 

Oorzaak 4: Bestrijdingsmiddelen

Om zoveel mogelijk te kunnen produceren wordt er in de landbouw gebruik gemaakt van

bestrijdingsmiddelen, maar dit is geen goede keuze want het zou de productie wel eens kunnen verlagen.

Bijen kunnen dagen of weken na blootstelling aan bestrijdingsmiddelen komen te overlijden, daarbij hopen bestrijdingsmiddelen zich op in de korf, larven die opgroeien in vervuilde raten groeien gemiddeld 10 centimeter korter.Want door de bestuivingsmiddelen te gebruiken tasten ze de bestuivers dus de bijen ook aan, voordat pesticiden mogen worden gebruikt worden ze eerst heel goed getest, want ze mogen niet schadelijk zijn voor bijen.

Oplossing

Bepaalde bestrijdingsmiddelen zijn al verboden vanwege het effect op bijen. Helaas is er niet genoeg bekend over alle bestrijdingsmiddelen. Vooral de effecten op lange termijn, de effecten van ophoping in de kolonie en de effecten van bestrijdingsmiddelen gecombineerd met andere factoren is nog niet genoeg onderzocht.

 

Oorzaak 5: Eenzijdig voedsel

Waar vroeger heel veel verschillende bloemen waren, bijvoorbeeld op akkers of onbebouwd terrein zijn tegenwoordig veel minder bloemen te vinden, vooral eiwitten vormen een probleem, dat kunnen bijen alleen uit stuifmeel halen.

Hoe meer verschillende bloemen, hoe meer verschillende voedingsstoffen bijen binnenkrijgen.

Oplossing

Dit is een groot probleem, maar iedereen kan meehelpen aan een oplossing. Zaai eens wat wilde bloemenzaad in de tuin, of in een bak. Ook langs wegbermen kunnen verschillende bloemen gezet worden. Akkerranden worden steeds vaker ingericht om bij-vriendelijk te zijn.

Gevolg van bijensterfte.

 

Waar experts het wel over eens zijn, is dat de afname van het bijenbestand grote gevolgen heeft.

Het directe effect van de bijensterfte is dat er nu al een tekort aan honing is, waardoor de prijzen op de wereldmarkt vandaag 60 procent hoger liggen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

De Amerikaanse professionele bijenverhuur illustreert wellicht nog het best hoe bijen er als seizoen arbeiders voor zorgen dat onze gewassen bestoven worden en bijgevolg vruchten kunnen voortbrengen.

Bijen zijn verantwoordelijk voor niet minder dan twee derde van onze voedselketen, ze bestuiven een kleine honderd oogsten, zoals appels, kiwi's, perziken, noten, broccoli, asperges en selder, bovendien rekenen ook diverse landbouwgewassen op de hulp van bijen.

Zonder bijen blijf je zitten met een bruine wereld en moeten we vooral granen eten." Andere insecten, sommige vogels en de wind doen ook dienst als bestuivers, maar onze landbouw is zo grootschalig geworden dat zij onmogelijk de taak van bijen kunnen overnemen.

Als er geen bijen meer zijn, dan gaan we een hongersnood tegemoet.

 

Bijen staan op de tweede plaats in de rangorde van dieren die een toegevoegde waarde voor de economie betekenen, na runderen.

Een voorbeeld: als een aardbeienkweker met een omzet van 250.000 euro plotsklaps geen bijen meer kan inschakelen, dan zou zijn omzet terugvallen op 125.000 euro.

Ook professor Berenbaum onderstreept dat de impact van de bijensterfte op de economie rampzalig kan zijn.

Economisten zijn het niet helemaal eens wanneer ze de exacte waarde van bijenbestuiving becijferen, maar allemaal hebben ze het over miljarden en miljarden dollars." Professor May Berenbaum.

Aan de Amerikaanse westkust is intussen naar schatting 60 procent van de bijenkolonies weggevaagd, aan de oostkust zelfs 70 procent.

 

Hoe beïnvloedt bijensterfte mensen?

 

Mensen maken gebruik van veel producten van bijen, denk maar bijvoorbeeld aan honing en was. N

Natuurlijk zou het jammer zijn als er geen honing meer is, maar mensen kunnen goed overleven zonder.

Het grootste probleem van bijensterfte is het ontstaan van een bestuivingscrisis. Bijen en hommels bestuiven samen 75 procent van alle land- en tuinbouwgewassen.

De bestuiving is nodig om planten vrucht te laten dragen en zich voort te laten planten. Als bijen wegvallen, kan dit een ineenstorting betekenen van productie.

De voedselzekerheid komt in gevaar.